Monday, May 07, 2007

Ενα νέο Κβάντο Αυτοματισμού

is social software  such a development
?

Μέσα από την πρακτική της συμμετοχής στην ανάπτυξη του διαδικτύου καθώς και μέσα από την επιστημονική παρατήρηση των εξελίξεων του προχώρησα σε μια γενίκευση που ονόμασα "μοντέλο διαδικτύου".

Κύρια έννοια είναι το "Κβάντο Αυτοματισμού" δηλαδή ο μηχανισμός αλλαγών στα γρανάζια (υπο-συστήματα) του διαδικτύου. Οπως στο OSI μοντέλο κύρια έννοια είναι το layering.

Κατέφυγα σε μια μέδοδο παρατήρησης, όμοια με αυτήν που ο F.Baker ονομάζει "pseudo-area" για να κρατήσω μια αρκετά μεγάλη απόσταση από τον τεράστιο όγκο της πληροφορίας που απαιτεί η ανάπτυξη του κάθε υπο-υποστήματος. Αυτό είναι αντικείμενο της οντότητας IETF area.

Στα αρχικά στάδια της σύλληψης "μοντέλο διαδικτύου" είχα αρκετές αμφιβολίες για την ορθότητα αυτής της σκέψης όμως κάποια στιγμή συνάντησα τον Rohit Khare (συγγραφέα και ερευνητή στο Internet Computing) που έκανε αναφορά στη πρόταση του Jon Postel προς τον ίδιο να διευρευνήσει "ολιστικά" την τεχνική πληροφορία στο ISI. Αυτή το γεγονός με έκανε να συνεχίσω την πορεία.

Κάθε ποστάρισμα (ανάληψη) αναφέρει την πρόοδο που έκανα στην πορεία της κατασκευής του μοντέλου που αναφαίρω.

Ο αυτοματισμός του DNS, του ARCHIE, του BGP, του ΜΙΜΕ με οδήγησαν να κατασκευάσω μια εικόνα της εξέλιξης με όρους γενίκευσης.

Εφόσον η παρατήρηση φέρνει το Social Software στο προσκήνιο, το μοντέλο μου πρέπει να δει μέσα από την σχετική "ανάλυση συστήματος" την κωδικοποίηση του στην Αλυσίδα και να παρουσιάσει την αντίστοιχη ερμηνεία ....

No comments: