Saturday, May 05, 2007

Το τελευταίο "χειροκίνητο" Κβάντο



Η μετάβαση από το ARPANET στο INTERNET με κύριο χαρακτηριστικό την αντικατάσταση της τεχνολογίας όπου τα πρωτόκολα NCP παροπλίζονται από αυτά του TCPIP (πριν γίνει το σπλιτ TCP/IP) αναφέρεται σαν INTERNET FLAG DAY και έγινε στις 1-1-1983.

Αυτή η αλλαγή χαρακτηρίστηκε σαν η τελευταία του είδους "χειροκίνητη" (*) που θα επιδέχετο το διαδίκτυο από τον Daniel C. Lynch , γνωστό στην κοινότητα με αντικείμενο την δραστηριότητα "interop" (#). Η διάρκεια της μετάβασης κράτησε δύο χρόνια και είχε σαν "αφεντικό" την Κυβέρνηση των ΗΠΑ και υπεύθυνο τον Lynch .Η αλλαγή των κόμβωv απαιτούσε απόλυτο συγχρονισμό σε όλους τους κόμβους του δικτύου (εκτός μικρού αριθμού που έμειναν εκτός αλλαγής).

Αυτό το βήμα αποτελέσε την εισαγωγή ενός νέου αυτοματισμού, παρόλο που τα ίδια πράγματα έκανε και ο αυτοματισμός του NCP, ο αυτοματισμός του TCPIP (+)(με τελείως διαφορετική αρχιτεκτονική) προσέδινε νέες δυνατότητες εξέλιξης μια και το NCP επέτρεπε ένα μόνο μέσο μεταφοράς (το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο). Οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία (ασύρματα, δορυφορικά, κλπ) οδήγησαν τους επιστήμονες ARPANET να αντιληφτούν την ανάγκη για πολλαπλές τεχνολογίες μεταφοράς και δια-λειτουργικότητα.

Αυτή η διατύπωση του Lynch που συσχετίζει την εξέλιξη του διαδικτύου με αλλαγές που προσδιορίζονται από το χαρακτηριστικό του τροπου υλοποίησης τους παρουσιάζει μια σχετική συνάφεια με το μοντέλο των κβάντων αυτοματισμού γιατί με βοηθάει να βελτιώσω το μοντέλο εισάγοντας την λογική του χαρακτηρισμού των κβάντα.

Ο τρόπος ενσωμάτωσης των κβάντα αυτοματισμού αποτελεί έναν σταθμό που χαρακτηρίζει την εξέλιξη του δικτύου.

Η έμπνευση περί "κβάντων αυτοματισμού" (εν αρχή ο Τουρινκ) ήταν συνέχεια της βασικής έννοιας "μεταγωγή πακέτου" (εν αρχή το Χ.25, δες σχετικό ποστάρισμα) και προήλθε από τη απείρως ευφυή ιδέα του Αλαν Τουρινκ περί μιας μηχανής ταυτόχρονα "εγκεφαλικής-αφαιρετικής" και "πραγματικής-ρεαλιστικής", αυτό δείχνει και το παραπάνω σχήμα.

(*) χειροκίνητη διαδικασία, σημαίνει ότι δεν γίνεται αυτόματα γιατί είναι πλέον το μέγεθος του προβλήματος τέτοιο που δεν επιτρέπει τέτοια μέθοδο.
(+) ο διαχωρισμός του TCPIP σε TCP/IP (Khan,Cerf,Postel) επίσης είναι ένα κβάντο αυτοματισμού που αντικαθιστά ένα παρόμοιο κβάντο αλλά εξελιχτικά ισχυρότερο.
(#) interop ήταν το όνομα των εκθέσεων τεχνολογίας διαδικτύου όπου το κοινό έβλεπε στη πράξη επιδείξεις των προϊόντων από διάφορους κατασκευαστές με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τη δια0λειτουργικότητα.