Thursday, May 24, 2007

Περί προβλέψεων του μοντέλου

Το μοντέλο "ένα νήμα από κβάντα αυτοματισμού" περιγράφει τις διαδικτυακές καινοτομίες σαν μια αλυσίδα από τεχνο-βελτιώσεις μιας αρχικής υποδομής. Η λογική τους συνίσταται από την μετατροπή "χειροκίνητων διαδικασιών" σε αυτόνομα συστήματα-εξαρτήματα που αυξάνουν την πολυπλοκότητα αλλά και τις δυνατότητες της κατανεμημένης υποδομής. Εξαρτήματα όπως:
διασύνδεση διαφορετικών δικτυών Η/Υ
αυτόματη δρομολόγηση,
ονοματοδοσία
ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
μετάδοση πολυμέσων
ειδήσεις
ιστός ψηφιακών πηγών
ψηφιακό ευρετήριο
δικτύωση κοινοτήτων
ενσωμάτωση τηλεφωνίας κλπ.

Οσο επεκτείνεται αποκτά διαστάσεις τεχνο-κοινωνικού φαινομένου. Ξέρουμε που πάει το μονομάτι ? δοσμένου δεν υπάρχει αρχικός σχεδιασμός !. Σάμπως να είναι χρήσιμη μια εικόνα


Το μοντέλο προβάλοντας την λογική του "ενιαίου συστηματος", της "εξελικτικής φύσης", της "συσσώρευσης αυτοματισμού", της "ενσωμάτωσης συγκλινόντων συστημάτων" έχει οδηγήσει σε κάποιες προβλέψεις. Ο εντοπισμός της JAVA μέσα στο ραντάρ ανίχνευσης καινοτομιών του μοντέλου άρχισε το 1994 (προσωπικό email στον Paul Maritz της Microsoft για την JAVA μια και είμασταν πανεπιστημιακοί συνεργάτες στον Αγιο Αντρέα της Σκωτίας, φυσικά δεν έγινε διάλογος γιατί ήταν καυτό θέμα που οδήγησε στα έγγραφα halloween.). Αρα το μοντέλο κάπως λειτούργησε. Επόμενο παράδειγμα,
ακολουθεί ένα σλάιντ από μια παρουσίαση περί διαδικτύου το 1996:

Συμπέρασμα
Η ανοικτή ιδιότητα του Ιντερνετ επιβεβαιώνεται απο την δημιουργία και διάδοση του νέου εργαλείου "δικτυακού προγραμματισμού" του JAVΑ που κατα την γνώμη μας οδηγεί στην σύνδεση εφαρμογών και συνιστά την νέα φάση στην αέναη εξέλιξη του Internet. Τελικό παράδειγμα και επιβεβαίωση στην αέναη εξέλιξη και των βασικών υπηρεσιών είναι οι διάφορες υπηρεσίες αναζήτησης Search Engines οπως INFOSEEK, ΑLTAVISTA, ΥΑΗΟΟ κλπ. (μοιάζουν με μια σύγχρονη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας).

Τέλος, αυτή η γιγάντια μηχανή,με τα λειτουργικά χαρακτηριστικά που ελπίζουμε οτι επιτυχώς περιγράψαμε θέτει στην ημερήσια διάταξη τον μετασχηματισμό σημαντικών τομέων και κλάδων οπως: Τραπεζικό, Εμπορικό, Εκπαιδευτικό, Δημόσιας Διοίκησης κλπ.


Πιστεύω ότι το παραπάνω αποτελεί μια τοποθέτηση πρόβλεψη αρκετά επιτυχημένη.
Αλλο παράδειγμα πρόβλεψης είναι η επικράτηση του WWW έναντι του Gopher συστήματος (δες ποστάρισμα σχετικό)

No comments: