Monday, January 22, 2007

TELMAT SM90 UNIX edition 7



Αυτή ήταν η πρώτη μηχανή (Motorola 68xxx, Unix edition 7, SMX) που βρήκα να λειτουργεί στο δωμάτιο του 3ου ορόφου της ΓΓΕΤ στο Σύνταγμα τον Σεπτέμβριο του 1986. Αργότερα ήρθε η εμπορική έκδοση της συσκευής (workstation/server) με την ονομασία "BULL-SPS7". Δυστυχώς τα πάντα ήταν στα Γαλλικά και έτσι δεν μπόρεσα να πειραματιστώ με το λογισμικό επικοινωνιών TCP/IP που διέθετε. Πειραματίστηκα αρκετά όμως με το UUCP - Unix-to-Unix-CoPy.

Σε αυτή την μηχανή μαζί με τον εξοπλισμό Χ.25 δοκίμασα το πρώτο networking paradigm - remote login και το "μαρκετιγκ" για την αξία του networking, χωρίς εντυπωσιακά αποτέλεσματα, η εμφάνιση του PC ακύρωνε το επιχείρημα της πρόσβασης εξ'αποστάσεως σε υπολογιστές. Τα λαμπάκια των μόντεμ παρέμεναν ακίνητα, ένδειξη της έλλειψης επικοινωνίας. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια (5-6 ?) για τρεμοσβήσουν τα λαμπάκια στο NOC του δικτύου

Μερικούς μήνες μετά έμαθα για το bang-style addressing ycor!sm90!sps7!mcvax αλλά την κεντρική έννοια του "UUCP cloud" άργησα να την αντιληφθώ γιατί οι δικές μου εμπειρίες τόσο με το PSS όσο και το DECNET ήταν one-to-one μετάδοση πληροφορίας. Ακόμα και με το email δεν έγινε το κλικ, άργησα να δώ την σημασία του γιατί η εμπειρία της κλιμάκωσης απαιτούσε συστηματική χρήση της επικοινωνίας για παραγωγική ανάγκη και όχι απλά για DEMO.

3 comments:

nikos said...

Χαιρε Γιαννη, βλεπω οτι αρχισες την ιστορια του Αριαδνη !
Πολυ χαιρομαι!
Πρεπει να καθισπυμε να γραψουμε το πως γεννηθηκε και εξεληχτικε αυτη η ωραια προσπαθεια μεσα στον ελληνικο χωρο.
Οσο για την ΣΜ 90 ειχα μεχρι προτεινοσ τα σχεδια της !!!

Yannis Corovesis said...
This comment has been removed by the author.
Yannis Corovesis said...

Νίκο, δώσε κάποιο σημείο επαφής, δοκίμασα το bogcons αλλά μάλλον δεν υπάρχει.