Ο Θ.Καρούνος, συντονιστής της ελληνικής ομάδας πρωτοβουλίας μου έδωσε τα δύο πρώτα Χ0-1 για να τα παρουσιάσω σε δάσκαλο του 2ου Δημοτικού Χολαργού που έδειξε ενδιαφέρον.
Καθώς δοκίμαζα το X0 με το καταπληκτικό mesh-wifi, την πολύ καλή οθόνη 200 dpi μεγέθους 7" και τη προτότυπη διεπαφή SUGAR (user interface) σκέφτηκα να ποστάρω ζωντανά την είδηση ότι επίσημα κάποια έκδοση του WINDOWS XP θα τρέχει πλέον στο OLPC. Δυστυχώς το HTML που παράγει το OLPC δεν ανεβαίνει στο μπλόγκερ με το λινκ που αντέγραψα, αναφέρει το ABIWORD και ότι τα TAGS δεν είναι αποδεκτά. Πριν ξαναδώ αυτό το θέμα (δες παρακάτω) μπαίνω στην ουσία της είδησης και συνεχίζω με τις καλές SOA υπηρεσίες του μπλογκερ από άλλο υπολογιστή.
Κάνω μια μικρή έρευνα και κυρίως από το σάιτ για ειδήσεις του OLPC (ουαν-λαπτοπ-περ-τσάιλντ) που περιγράφει μια σειρά εξελίξεις. Ισως η απόφαση για χορό με το διάολο δηλαδή η σύναψη συμφωνίας με την Μικροσοφτ έφερε κραδασμούς. Είμαστε εκπαιδευτικό πρόγραμμα δηλώνει ο Νεγρεπόντε και ο φανταμενταλισμός του ΕΛ/ΛΑΚ είναι κακός. Ο πρώην πρόεδρος της ομάδας Βάλτερ Μπέντερ απαντάει ότι μόνο με εργαλεία ΕΛ/ΛΑΚ θα πετύχει ο εκπαιδευτικός ρόλος της προσπάθειας OLPC και έτσι θα συνεχίσει ο ίδιος αλλά από νέο πόστο.
Η κυρία Mary Loo Jepsen που εφηύρε την καταπληκτική οθόνη έφυγε φτιάχνοντας δικό της μονοπάτι σε συνεργασία με το OLPC.
Ο κύριος ασφάλεια IVAN πήγε για αλλου, οι TIMES κάνουν αναφορά, Η επισκόπιση τεχνολογίας του HARVARD, το αξιόπιστο ARSTECHNICA επίσης σημειώνει την έξοδο στελεχών.
Ο σχεδιαστής της κύριας διεπαφής SUGAR επίσης με το ακόλουθο γράμμα:
> From: walter.bender at gmail.comΤα παραπάνω γεγονότα σίγουρα επιβεβαιώνουν την επίδραση στο κόσμο που προέβλεψε ο Νεγρεπόντε, μιλώντας στην παρουσίαση του OLPC στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνων πριν ένα χρόνο περίπου. Πάντως εγώ ακόμη θυμάμαι τη κριτική που έκανε στο περιβάλλον WINDOWS. Ηταν προφητικός ο λόγος του ιδρυτού του ελεύθερου λογισμικού και εύστοχες οι παρατηρήσεις του για τι μέλλει γενέσθαι σε ότι αφορά τα WINDOWS.
> To: community-news at laptop.org
> CC: devel at lists.laptop.org; sugar at lists.laptop.org
> Subject: [Community-news] where is Walter?
>
> After more than two years without a break at One Laptop per Child, I
> have decided to take some time to reflect on how I can best contribute
> going forward to the goal of giving children around the world
> opportunities for a quality learning experience. The OLPC Association
> is making headway getting laptops into the hands of children and it is
> encouraging to see that other non-profit and for-profit organizations
> are following suit. My personal interest is in helping build a
> community of developers, educators, and learners dedicated to
> advancing the quality of free and open source software for learning
> and the sharing of pedagogical approaches in this community by
> adopting the spirit and methodology of the open-source movement.
>
> While my goal is to create a complementary effort to broaden the reach
> of the software and pedagogy--a free and open framework in support of
> "learning learning", I hope to continue working with the great team at
> OLPC as well as the various groups that have formed around the world
> in support of one-laptop-per-child deployments.
>
> Thank you for all of your support over the past two years and for all
> the feedback and encouragement you have given me.
>
> regards.
>
> -walter
Η τωρινή στροφή του, έστω με το βάσιμο σκεπτικό που αναπτύσει με προβληματίζει και βλέπω περισσότερο το σκεπτικό του Βάλτερ. Το γνωστό φορκινγ στα δημιουργικά και ελεύθερα πρότζεκτς είναι κανόνας παρά η εξαίρεση, να δούμε τι θα δούμε. Ο εναγκαλισμός με το "διάολο" τι θα φέρει άραγε ? ήδη γίνεται αναφορά για ΧΟ-2.
Μετά το πειραματισμό με τα δύο OLPC, τα νέα χαρακτηριστικά του SUGAR σαν διεπαφή για Χρήστη-Μηχανη, η δυνατότητα για συνεργασία σαν πρωταρχική έννοια της πλατφόρμας (first class citizen) και ο μηχανισμός JOURNAL (μου θύμισε την δυνατότητα Record των WINDOWS 3.0) που "θυμάται" τις δραστηριότητες μαζί με σημειώσεις και URLs.
Ο μίτος του JOURNAL αποτελει αντικείμενο γνώσης τόσο για τον δημιουργό του όσο και για το γειτονόπουλο που μπορεί να το μοιραστεί απλά με ένα κλικ και να το φέρει στο δικό του OLPC. Να ο κώδικας επικοινωνίας ανάμεσα στα παιδιά, σαφώς ποιοτικά ανώτερο από τα απλοϊκά SMS με στόχο την επικοινωία δεξιοτητών και ψηφιακών πηγών.
Διαισθάνομαι ότι τα παραπάμω χαρακτηριστικά αυτά αν μπορούσαν να μεταφερθούν στην πλατφόρμα Κινητό-Τηλέφωνο θα είχε μεγάλη επίδραση στον τρόπο που χρησιμοποιεί τη τεχνολογία η νέα γεννιά. Να ίσως ένας λόγος που το γενικό OLPC έργο στην Ελλάδα θα μπορούσε να συνεισφέρει με καινοτομία. Η νέα γεννιά στην Ελλάδα αποτελεί αρκετά μεγάλη περίπτωση κοινότητας μακρυά από την αναπτυγμένη τεχνολογικά ΗΠΑ/Ευρώπη αλλά επίσης διαφορετική από την νέα γεννιά (Περού, Ταϋλανδη, Βιετνάμ).
(*) ήταν ο κ.Χ.Φλωράκης, επώνυμος πολιτικός που έκανε τη φράση "ακόμα και με το διάολο θα συνεργαστούμε προκειμένου να ..." δημόσια αναφορά.