Πως έγινε το .ΜΚ (δηλαδή Μακεδονία) στο διαδίκτυο,
γεγονότα του '93 απο το ΑΡΙΑΔΝΗ.
( ISBN 960-7260-01-5 Ionian University Maria Nystazopoulou-Pelekidou 1992 ) ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΑΞΙΑ ΔΙΑΔΟΣΗΣ
Η πρώτη φορά που το πρόβλημα περί ονόματος πήρε διάσταση μαζικού γεγονότος στο κυβερνοχώρο ήταν όταν έγινε η προσπάθεια των σκοπιανών να δημιουργήσουν στο USENET μια ομάδα (news group) συζήτησης.
Δεν είχα εμπειρία με το μέγεθος του συστήματος αυτού ούτε τα πανεπιστήμια γνώριζαν την πραγματική του αξία. Παρόλο που ήξερα το UUCP/NEWS και είχα παραδώσει τις πρώτες διαλέξεις σε ελληνικό πανεπιστήμιο για τα εσωτερικά του UNIX αγνούσα το ανθρωποδίκτυο που είχε συγκροτηθεί διεθνώς με μια τεράστια δυναμική. Βασικά αγνοούσα αυτό που λέμε σήμερα κλάουντ-cloud (+) θεωρούσα ότι αφορούσε μικρό αριθμό συνδέσεων υπολογιστή-σε-υπολογιστή(είτε για remote-login, είτε για email και remote-copy).
Kυρίως δεν ήξερα τη διαδικασία (ψηφορορία,καταμέτρηση, έλεγχος κλπ) μέσα από την οποία αποφασίζεται η νέα ομάδα με όνομα ALT.SOC.MACEDONIA. Η είδηση για κινητοποίηση μας ήρθε μέσα από τα (φοιτητικά)κανάλια διαχειριστών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κυρίως φοιτητών του εξωτερικού.
Ο επόπτης (vote-taker) ήταν ο διαχειριστής της μηχανής rtfm.mit.edu, δεν θυμάμε το όνομα του αλλά ανταλλάξαμε κάποια σκληρά μηνύματα επειδή ήμουν ο επιβλέπων διαχειριστής (postmaster) για το ariadne-t.gr και έπρεπε να απαντήσω στην καταγγελία ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία είχε καταπατηθεί (ο κανόνας έλεγε ένας χρήστης μία ψήφος) από τον ελληνικό χώρο.
Η διαβεβαίωση των διαχειριστών από την ΑΣΣΟΕ ότι ο μεγάλος αριθμός μηνυμάτων που έλαβε ο επόπτης οφείλετο στο σκριπτάκι που γράφτηκε για να βοηθήσει τους φοιτητές (δεν γνώριζαν το ταχυδρομείο γενικά ούτε τη διαδικασία και τη μορφή της ψήφου) ήταν ικανοποιητική απάντηση. Ηταν μεγάλο το πάθος για αντίδραση απο την παραβίαση της ιστορικής μας ταυτότητας αλλά κυρίως η ανησυχία για φασαρίες στα συνορά μας. Ετσι θεώρησα περίεργο το ρόλο του επόπτη της ψηφοφορίας.
Σκέφτηκα ήταν μοναδική ευκαιρία να παρουσιάσω τις ελληνικές θέσεις και απάντησα στον επόπτη με μια ascii ρητορική τύπου Κάστρο, που σίγουρα τον έστειλε. Αυτός επανήλθε με στοιχεία ότι τα μηνύματα είχαν παραδωθεί με σειρά user01, user02, user03, .... και με κάρφωνε ότι σφυρίζω αδιάφορα.
Ημουν έτοιμος να βρω κάθε στοιχείο να εμπλέξω τον επόπτη γιατί κάποια θέση έπερνε αναγκαστικά έστω με τη δικαιολογία του τυπικού της ψηφοφορίας. Πήρα μηνύματα από έλληνες του εξωτερικού που ενημέρωναν ότι ο επόπτης της ψηφοφορίας δεν ήταν βαλτός, ήταν δραστήριο μέλος συνεργατικών ομάδων - usenet news. Σταμάτησα λοιπόν τη πολεμική μαζί του, έχοντας μάθει από αυτόν και από κείμενα που αναζήτησα στο δίκτυο σχετικά με τη διαδικασία.
Η εξέλιξη της ψηφοφορίας έδειξε ότι δεν υπήρχε λόγος να γίνει παιχνίδι στο όνομα ότι θα το κάνουν οι αντίπαλοι ούτε να δωθούν λάθος στοιχεία γιατί τα νούμερα ήταν δοσμένα. Η κινητοποίηση όλων που δεν γνωρίζαμε τη κουλτούρα της συμμετοχής στις ομάδες ήταν διπλό λάθος. Σίγουρα τα αρνητικά στοιχεία για την ελλαδική αντίληψη περί ετικέτας στο δίκτυo που κυκλοφόρησε ο επόπτης στο IETF ήταν μεγαλύτερη απώλεια από το να εμποδίσουμε μια χούφτα σκοπιανούς να φτιάξουν ομάδα. Βέβαια δεν ήταν αθώοι κυβερνο-ναύτες αλλά προπαγαντιστές και πιθανόν καθοδηγούμενοι από κάποια κέντρα. Η απαιτούμενη κυβερνο-διπλωματία όμως δεν μπορούσε να φτιαχτεί αυθόρμητα και στο πόδι.
Ο Ι.Σιώτης, διευθυντής του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ τύπωσε μαζικά σε Ελληνικά, Αγγλικά και Γερμανικά τη μελέτη της κ.Πελεκίδου (Ιόνιο Πανεπιστήμιο) για το Μακεδονικό, αποτέλεσε τη πρώτη δημοσίευση μέσω anonymous-ftp , μια δικτυακή υπηρεσία της μηχανής GW1.EPMHS.GR (πριν WWW εποχή).
Ο ΕΡΜΗΣ ήταν το όνομα του έργου (άγνωστο σε πολλούς) που έκανε μαζική διάδοση της τεχνογνωσίας του διαδικτύου και δημιούργησε το διάστημα 1993-1995 το πρώτο σχετικό ανθρωποδίκτυο (internet developers) στην Ελλάδα.
Κάποιοι πρώτοι κυβερνο-ναύτες από την ΑΣΣΟΕ (^) πιάστηκαν αδιάβαστοι στον "ηλεκτρονικό πόλεμο", εμένα με πήραν τα σκάγια για την προσπάθεια να το παίξω διπλωμάτης. Ο διαχειριστής τελικά απέρριψε το σκοπιανό αίτημα γιατί εκτός από εικονικά μηνύματα έλαβε χιλιάδες νόμιμα με αρνητική ψήφο.
Ο Κώστας Μαρνέρης, στο τιμόνι του ΚΕΔ ΑΡΙΑΔΝΗ , με ενημέρωσε ότι είχαν κυκλοφορήσει μηνύματα (προβοκάτσια ?) που προέτρεπαν για "αυτοματοποίηση" ψήφων ;-). Tα log της μηχανής rtfm.mit.edu που κατέγραφε την ηλεκτρονική ψηφοφορία εντόπισαν το mailbomb από το mainframe VAX προς κάποιο σταθμό εργασίας SUN - motorola 68xxx, χωρίς να επιθυμούν την επίθεση οι διαχειριστές βέβαια.
Με αφορμή το γεγονός αυτό γράφτηκε το πρώτο ίσως άρθρο στον ελληνικό Τύπο με θέμα το
διαδίκτυο. Μίλησα με τον Κώστα Ντελέζο από τα ΝΕΑ σχετικά με το όνομα στο κυβερνοχώρο με σκοπό να δώσω μια νέου τύπου είδηση περί της σημασίας του κυβερνοχώρου. Αυτός είχε μεγαλύτερη έμπνευση, ανέβηκε την επόμενη μέρα στο ΚΕΔ ΑΡΙΑΔΝΗ που φιλοξενούσε ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ τότε, με δική του πρωτοβουλία και με φωτογράφο, να δεί και να παρουσιάσει το 'τέρας'. Την επομένη 25/5/1993 τα ΤΑ ΝΕΑ είχαν άρθρο με κάποια λαθάκια αλλά με καταπληκτικό τίτλο H εφημερίδα του μέλλοντος, ιδιαίτερα διορατική παρατήρηση εκ μέρους του δημοσιογράφου.
Η πρώτη φορά που σκέφτηκα το ζήτημα του όνοματος ήταν το 1992, γράφοντας για το ελληνικό διαδίκτυο στη τεχνική αναφορά του Stanford Research Institute με τίτλο Internet: getting started έκανα αναφορά για τις περιφέρειες που καλύπτει το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας ΑΡΙΑΔΝΗ (Μακεδονία, Θράκη, Ηπειρος κλπ) έχοντας στο μυαλό μου να περάσω στα κέντρα του διαδικτύου το ζήτημα περί ονόματος από την ελληνική σκοπιά, γιατί θεώρησα ότι ήταν σημαντικό μέτωπο. Το ίδιο έκανα προτρέποντας τους Κυπρίους πανεπιστημιακούς να μπούν στο διαδίκτυο και στο ευρωπαικό γίγνεσθαι των δικτύων όταν επισκέφτηκαν το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ το 1991-92.
Μια φορά σε κάποια λίστα ένας σκοπιανός τάχα ζητούσε δωρεές βιβλίων για το πανεπιστήμιο Κύριλος και Μεθόδιος στη FYROM . Έγραψα ότι ήταν ανάξιοι βοήθειας γιατί αν και έλαβαν βοήθεια από το ελληνικό know-how για να φτιαχτεί το αλφάβητο τους εντούτοις έγιναν αγνώμονες με τη διαστρέβλωση της ιστορίας που επιχειρούσαν. Η χημικός από το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ και μακεδόνισσα Ε. Βαρβέρη επιβεβαίωσε το τρίποντο στη λίστα των επιστημόνων Χημείας, αν και γενικά είναι δύσκολο να θέτεις πολιτικά προβλήματα σε τέτοια φόρα και θέλει προσεκτικό χειρισμό (κυβερνο-διπλωματία ? ) (+).
Κάποια στιγμή, έμαθα για τη συστηματική δράση κάποιας καθηγήτριας Mπόρκα Χέρμαν-Μπλάσιτς (Ινστιτούτο Τζόζεφ Στέφαν στη Λιουμπιάνα Σλοβενία) που είχε συστηματική ανθελληνική δραστηριότητα. Την είχα συνάντησει σε διεθνείς ομάδες εργασίας πολλές φορές, αν και ποτέ δεν ρώτησε ούτε είπε κάτι, είχε περίεργη ματιά επάνω μου που αρχικά παρεξήγησα όμως μετά κατάλαβα όταν έμαθα για τη δράση της σε κάθε σχετική επιτροπή του ISO, στο RFC για τη σκοπιανή γραμματοσειρά, στην ISOC σε όλα τα φόρα.
Πόσο ανημέρωτοι είμασταν σαν πολίτες της χώρας μας, όμως φαίνεται η Ελλάδα έχει φίλους ακόμα και στη Σλοβενία, αυτοί με πληροφόρισαν σχετικά. Ο εξοπλισμός αυτών που συμμετέχουν στα διεθνή με επιστημονική πληροφορία, όπως αναφέρω παραπάνω της Πελεκίδου, είναι το μοναδικό αντίδοτο στον πληροφοριο-πόλεμο που χρόνια τώρα διεξάγουν οι σκοπιανοί και ενισχύει (augment) o κυβερνοχώρος.
Ημουν μέλος του RIPE , το πρώτο κέντρο συντονισμού του διαδικτύου εκτός ΗΠΑ, όταν έπεσα πάνω στο αίτημα των σκοπιανών για το όνομα της χώρας τους στον κυβερνοχώρο δηλαδή στο Domain Name System (DNS) προς το ληξιαρχείο του διαδικτύου IANA. Τεχνικά ζητούσαν τη δήλωση του .MK (ονομάζεται TLD, top-level-domain, σήμερα ccTLD) στους λεγόμενους root-servers. Προσπάθησα να γράψω κάτι λογικό, ας πούμε τη πολυφωνία του ζητήματος προς το κέντρο ελέγχου δηλαδή το IETF, ήμουν μέλος της λίστας προσπαθώντας να μάθω περί διαδικτύου, οπότε έστειλα μια σύντομη επιστολή (δες στο τέλος) αναφέροντας την εκκρεμότητα στο ΟΗΕ κλπ. Πήρα απάντηση (δες στο τέλος) από τον παγκοσμίως σεβαστό Jon Postel αλλά δυστυχώς οι κανόνες του IANA περί ονοματοδοσίας ακουμπούσαν στον ISO και θα ήταν αρνητικό να πάρει θέση ο ΙΑΝΑ. 'Ανοιξε κάποιος καυτός διάλογος σε ένα φόρουμ που απέφευγε (ορθώς) τη πολιτική όπως ο διάολος το λιβάνι (περί πίστης του χώρου δες μια συζήτηση 1/3/2008 στο μπλογκ adamo). Στη συνέχεια ο φίλος από το CERN και επώνυμος Brian Carpenter μου ζήτησε να σταματήσω έτσι δεν συνέχισα. Αργότερα, μετά τον πόλεμο που ξέσπασε, του θύμησα την ιστορία, κατάλαβε τη σημασία της παρέμβασης που έκανα τότε γιατί είναι και φιλέλληνας και κάπως λυπήθηκε. Τότε πήρα μηνύματα επίσης από το RIPE μέσω του φίλου και μέλους του οργανισμού, Martin Terpstra που επίσης δήλωνε κάπως απολογητικά αναγκαστική υπακοή στο ISO3166. O C.Partridge με προέτρεψε να βρώ το δίκαιο μου στον ISO, ο M.Terpsta μου έδωσε το φαξ του ISO 3166 MAINTAINER.
Το θέμα που έθεσα στον ISO 3166 ΜΑΙΝTAINER, στέλνοντας φαξ, ήταν γιατί .MK ? δηλαδή γιατί όχι .FY, από το FYROM για παράδειγμα. Γιατί αγνοούν τον ΟΗΕ ? γενικά ήμουν στο πνεύμα της επιστολής προς IETF.
Δεν περίμενα να απαντήσουν και όμως η απάντηση από τον ISO3166 MAINTAINER, μια τεχνική επιτροπή του οργανισμού ISO, ήρθε με τα εξής στοιχεία:
1. Η αρμόδια επιτροπή του ISO δεν ήταν υποχρεωμένη να ρωτήσει τον ΟΗΕ, σύμφωνα με το κανονισμό του οργανισμού ISO
2. Η απόφαση τους στηρίζεται σε ένα κανόνα που τηρούν σε κάθε περίπτωση, να διαλέγουν τις κύριες λέξεις που περιγράφουν κάπως τη χώρα, όχι λέξεις γενικότητες όπως former, republic κλπ.
3. Η ελλάδα σαν μέλος του ISO δεν είχε κάνει κάποιο αίτημα για το θέμα αυτό (*)
4. Βρήκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρον το σκεπτικό που ανέπτυξα.
Τα παραπάνω τα έστειλα λίγο αργότερα σε συνεργάτες (λόγω ΑΡΙΑΔΝΗ) στρατιωτικούς (κ. ΝΑ) που ήταν στο NATO και τα στοιχεία αυτά βοήθησαν σύμφωνα με τα λεγόμενα τους.
Το θέμα στο IETF δεν είχε συνέχεια όμως σε μια παρουσίαση του προέδρου του οργανισμού CPSR N.Borenstein, την εποχή των DNS-wars, αναφέρθηκε η συσχέτιση της ονοματοδοσίας του διαδικτύου ακόμη και με πραγματικό πόλεμο. Πιστεύω ότι η ηλεκτρονική επιστολή που έστειλα στο ΙΕTF θα έπαιξε κάποιο ρόλο. Πάντως πόλεμος πράγματι ξέσπασε στη περιοχή σαν συνέπεια της πολιτικής Τίτο όπως άνεφερε η επιστολή μου, βέβαια όχι σε σχέση με το DNS. Η ονοματοδοσία στο διαδίκτυο αποτέλεσε γεγονός στρατηγικής σημασίας για τη χώρα όμως στη πράξη η κρατική/κυβερνητική μηχανή την αγνόησε.
(+) σύννεφο-cloud, παλιά ένα αναπτυγμένο δίκτυο συμβολιζόταν μεσύννεφο με σκοπό να δείχνει την κλιμάκωση, το κύριο χαρακτηριστικό κάθε δικτύου-network.
(*) δεν το έψαξα παραπέρα σε ότι αφορά το .ΜΚ, όμως αν κατάλαβα καλά από ανθρώπους του ΕΛΟΤ (ελλ. οργ. τυποποίησης), όταν αποφασίστηκε η "Μακεδονική Γλώσσα", ένα άλλο ζήτημα σε σχέση με των 2-ψήψιο κώδικα, η ελλάδα δεν πήγε στη συνάντηση του ISO στο Ηράκλειο, γιατί υπήρξαν τεχνικές δυσκολίες με το εισητήριο του εκπροσώπου ! - δεν θέλω να το πιστέψω, ίσως έχω καταλάβει λάθος. Μπορούμε να μάθουμε από τον ΕΛΟΤ, θα το επιχειρήσω στη πρώτη ευκαιρία. Βέβαια οι αποφάσεις πέρνονται με ψηφοφορία και απαιτείται πολύ δουλειά για να περάσεις τις θέσεις σου και φυσικά μετράει ποιός είναι ο αντίπαλος.
(^) η γενίκευση είναι υπερβολική αλλά πολλές φορές ένας άνθρωπος βρίσκεται να "μετράει" για την χώρα συνολικά. Επίσης, το περιστατικό ΑΣΣΟΕ δεν αποτελεί μοναδική περίπτωση, παρόμοια φύσης γεγονότα (δηλ. άγνοια) έλαβαν χώρα σε ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ, ΕΜΠ και αλλού, μόνο το πνεύμα-χάκερ, όπως το προσδιορίζει ο CASTELLS θα τα απέτρεπε (δες βιβλίο: Himanen, Pekka. 2001. The Hacker Ethic and the Spirit of the Information Age. Random House. ISBN 0-375-50566-0)
(+) παρατηρώ ότι πολλοί από μας, ίσως με κάπως περισσότερη αυτοπεποίθηση, επιχειρούμε να χειριστούμε θέματα που ξεπερνούν τις δυνατότητες μας επειδή τίθενται σε μεγαλύτερη κλίμακα από αυτή που φανταζόμαστε. Ξεχνάμε τον χρυσό ελληνικό κανόνα "παν μέτρον άριστον" και καταλήγουμε σε αρνητικά αποτελέσματα σε διεθνές επίπεδο, παραβλέποντας την αξία της συνεργασίας και την αξία της συναίνεσης για την επίλυση των κοινών μας προβλημάτων. Θα μπορούσε να φτιαχτεί ένα τόσο σύνθετο σύμπλεγμα όπως το διαδίκτυο χωρίς συναίνεση ?
Πιστεύω ότι ο όρος "κυνερνο-διπλωματία" που αναφέρω παραπάνω αξίζει ιδιαίτερης προσοχής από χώρους όπως Σχολές Διπλωματών, Στρατιωτική Ακαδημία, τμήματα ΥΠΕΞ, κ.α.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ IETF ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΑΝΑ
Received: from venera.isi.edu by CNRI.Reston.VA.US id aa26289;
16 Feb 94 20:48 EST
Received: from epmhs.gr by venera.isi.edu (5.65c/5.61+local-14)
id
Received: from isosun.ariadne-t.gr by epmhs.gr with SMTP id AA18961
(5.67a8/IDA-1.5 for
Received: by isosun.ariadne-t.gr (4.1/SMI-4.0-MHS-6.0)
id AA16837; Thu, 17 Feb 94 03:39:00 +0200
Date: Thu, 17 Feb 94 03:39:00 +0200
X-Orig-Sender:ietf-request at IETF.CNRI.Reston.VA.US
Sender:ietf-archive-request at IETF.CNRI.Reston.VA.US
From: Yannis Corovesis - NOC
Message-Id: <9402170139.AA16837 at isosun.ariadne-t.gr>
To: isoc at CNRI.Reston.VA.US
Subject: TOP LEVEL DOMAIN .MK
Cc: iana at isi.edu, ietf at isi.edu, kalin at rare.nl, lhl at cs.wisc.edu, ncc at ripe.net,
sterba at vse.cs, vcerf at CNRI.Reston.VA.US
X-Charset: ELOT_928
X-Char-Esc: 29
Dear InterNauts,
a number of documents published by INternet Society and RIPE
(s'thing like NIC-Europe) refer to a new country of "MACEDONIA"(.MK)
CONTRARY to Historical references, CONTRARY to United Nations policy.
The UN refers to the same country by FYROM (Former Yugoslavian
Republic of Macedonia) while trying to resolve a number of issues
including the Name [1] issue involving Greece, ex-Yugoslavia and other
regional countries.
I am rather concerned that the media of Internet can be abused
unknowingly (imho) by taking sides. How ?
Overunning UN, by "creating a Net Country" !. [2]
Overunning History, by blurring the achievements of millenia. Macedonia
is part of the Hellenic (Greek) Civilization.
PLEASE HELP NOT CULTURE THEFT
PLEASE PREVENT WAR EXPANSION
PLEASE HELP NOT TITO/STALIN POLICY
How ? any ideas ? 2 RFCs ?
Yannis Corovesis (Phd)
NCSR Demokritos
Athens, Greece
---------------------------
Own Views Only in the above
---------------------------
[1] FACTUAL INFO
FYROM, a multinational country (Slavs,Albanians, Gypsies, Greeks,
Turkish ) stepping out of its Soviet past, is directed by its Leaders
(coming from the past too) on an expansionist course as Stalin/Tito
planned in 1945 where the history of the so called "Macedonia"
begins hence the birth of a nation !?
[2] FACTUAL INFO
ISO has registered permanently the language"Macedonian" (though a
mere Slav dilect).
ISO attempted to register a CyrillicMacedonian CharacterSet in 10646
but could not technically justify and backed off to Cyrillic.
ISO has given a temporary code .MK for"Macedonia", no debate with
UN or anyone. The ISO script even violates UN text and plays syntax:-
"Macedonia,Former Yugoslavian Republic" instead of the correct
"Former Yugoslavian Republic of Macedonia" (FYROM) w.r.t UN
Date: Wed, 16 Feb 1994 19:17:26 -0800
X-Orig-Sender:ietf-request at IETF.CNRI.Reston.VA.US
Sender:ietf-archive-request at IETF.CNRI.Reston.VA.US
From: Jon Postel
Message-Id: <199402170317.AA10913 at zephyr.isi.edu>
To: isoc at CNRI.Reston.VA.US, ycor at isosun.ariadne-t.gr
Subject: Re: TOP LEVEL DOMAIN .MK
Cc: iana at isi.edu, ietf at CNRI.Reston.VA.US, kalin at rare.nl, lhl at cs.wisc.edu,
ncc at ripe.net, sterba at vse.cs, vcerf at CNRI.Reston.VA.US
Dear Yannis:
As Craig describes in the enclosed message, the IANA simply uses the ISO-3166
list of two-letter country codes to determine the acceptable set of "country
code" top-level domain names. None of the IETF, the ISOC, nor the IANA, are
in the business of determining what is and what is not a country.
--jon.
To: Yannis Corovesis - NOC
Subject: Re: TOP LEVEL DOMAIN .MK
From: Craig Partridge
Date: Wed, 16 Feb 94 18:12:06 -0800
Dear Yannis:
I appreciate your concern about the use of .MK
However, the IANA has had a policy of using ISO country codes for domain
names for nearly 8 years. It would probably be construed as a political
statement for the IANA *not* to permit registration of a country code
approved by ISO. Thus, I think, to preserve the non-political function
of the IANA, it cannot refuse to register MK if ISO approved it. (Even
if ISO violated its own policy -- IANA probably should not engage in
second-guessing ISO). So I think you have to take your concerns to ISO.
Craig
PS: Like you, these are my personal opinions, and not necessarily those of
my employer or government.
5 comments:
(*) δεν το έψαξα παραπέρα, όμως αν κατάλαβα καλά από τον ΕΛΟΤ (ελλ. οργ. τυποποίησης), όταν αποφασίστηκε η "Μακεδονική Γλώσσα", η ελλάδα δεν πήγε στη συνάντηση του ISO στο Ηράκλειο, γιατί υπήρξαν τεχνικές δυσκολίες με το εισητήριο του εκπροσώπου ! - δεν θέλω να το πιστέψω, ίσως έχω καταλάβει λάθος.
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΕΓΩ ΛΑΘΟΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΦΙΛΕ ΓΙΑΝΝΗ
ελπίζω να κατάλαβες τη σημασία του "ισως".
τυχαία και με την παραίνεση ενός φίλου, βρέθηκα να διαβάζω για την κατοχύρωση του .mk
Φοβάμαι, πως το 92-93 η Ελλάδα, ήταν βαθιά νυχτωμένη σε πολλά θέματα (και παραμένει ακόμα). Πόσο μάλλον κυβερνο-διπλωματίας όπως αναφέρετε.
Αντίθετα, μου κάνει εντύπωση πως την ίδια περίοδο, οι γείτονες μας είχαν την τεχνογνωσία να κυνηγήσουν και να καταφέρουν την κατοχύρωση του domain-name.
δεν έχω λόγια να περιγράψω την ευγνωμοσύνη μου, ως Έλλην, για τις προσπάθειες σας, άσχετα με το αποτέλεσμα.
Εύχομαι να μάθουμε πριν είναι πολύ αργά την "αξία της συνεργασίας και την αξία της συναίνεσης για την επίλυση των κοινών μας προβλημάτων", διότι διαφορετικά είμαστε χαμένοι, σαν έθνος και σαν λαός.
@Demosthenis
Υπήρχε Ελληνικό δυναμικό να προσφέρει αλλά ήταν εκτός λογικής να αξιοποιηθεί από την Ελλάδα-κράτος. Η άλλη πλευρά μία μονάδα είχε και την αξιοποιούσε όπου μπορούσε.
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια έστω τόσα χρόνια μετά γιατί εκείνη τη περίοδο τα καλά λόγια ήταν σπάνια από τους αρμοδίους τουλάχιστον.
Ομολογώ ότι το μάθημα της συνεργασίας το έχω χρειαστεί πολλές φορές, δεν είναι εύκολο να έχεις προσωπικότητα κατάλληλη της Νέας Εποχής, ακόμα χειρότερα χρειάζεται κατάλληλο περιβάλλον.
Η τακτική λούφας με αποτυπώνεται με την "άδεια καρέκλα" σε συνεδριάσεις και η ανικανότητα στη συνδιαλλαγή με άλλες αντιπροσωπείες, έχει οδηγήσει σε πολλές υποχωρήσεις την ελλαδική πλευρά. Ψάξτε το και θα δείτε πάρα πολλές ανάλογες περιπτώσεις!
Post a Comment