Tuesday, March 04, 2008

Διακλαδώσεις (Forking) στον Κυβερνοχώρο

Mε αφορμή τη συμμετοχή σε ένα πρόσφατο (μπλογκ)διάλογο σχετικό με θέματα "περί διαδικτύου" στο ιστολόγιο adamo (1/3/2008), αναφέρθηκε ο τρόπος επικοινωνίας και συνεργασίας που εγκαθίδρυσε η εμφάνιση του διαδικτύου. Για παράδειγμα σχολιάστηκε ο κανόνας του IETF "rough consensus and running code". Βλέποντας τις διαφορετικές ερμηνείες του αρχικού ποσταρίσματος μου ήρθε στο μυαλό η έννοια "forking", από τις πιό ζωτικές που τροφοδοτούν το φαινόμενο του Free Software (αναφέρεται και σαν ΕΛΑΚ - Ελεύθερο Λογισμικό, Ανοικτός Κώδικας).

Έχουν μιλήσει σχετικά ο Eric Raymond που μελέτησε τη συμπεριφορά των επίδοξων οικοπεδούχων της νοόσφαιρας - homesteading the noosphere (*) καθώς και ο David Wheeler.

To αδελφό πνεύμα του Kevin Kelly, γνωστού σχολιαστή και ερμηνευτή των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα πάνω στο διαδίκτυο, κάνει αναφορά στο τεχνιον για τη σημασία των συλλογικών επιτευγμάτων wikipedia και citizendium. Ερμηνέει τα του διαδικτύου (σαν αδελφό πνεύμα ..) και βλέπω ότι επιβεβαιώνεται ο κανόνας του "forking" σε μιά περιοχή που δεν περίμενα να γίνει. Και όμως διεσπαστηκαν από το αρχικό σχήμα του wikipedia γιατί επιθυμούν μια καλύτερη wikipedia, οπότε ξαναρχίζουν από την αρχή. Η κριτική τους δεν είναι παράλογη από ότι διαβάζω αλλά η επιτυχία του εγχειρήματος έχει αρκετή δοκιμασία ακόμη.

Το γεγονός αυτό δηλαδή η διακλάδωση της βικιπέδιας, επιβεβαιώνει τον Y.Benkler (*) που μελετά τις οικονομικές βάσεις του φαινομένου ΕΛΑΚ που διαπιστώνει ότι και σε άλλους τομείς υπάρχει ομότιμη παραγωγή πέρα από το Λογισμικό.

Μου κάνει εντύπωση ο όρος "μοντέλο παραγωγής" γιατί μου θυμίζει την αντίδραση του RMS όταν του ζήτησα να έρθει να μιλήσει στην Ελλάδα για το Ε-business Forum. Προτειμούσε τον όρο "πολιτικό κίνημα" όχι "μοντελο παραγωγής" σε ότι αφορούσε τη θεματολογία που τον ενδιέφερε. Μάλιστα μου αντιπρότεινε να βρεί κάποιον με εξειδίκευση στο θέμα.

Επιστρέφω στις "διακλαδώσεις":

Να έχει άραγε σχέση με τη περίπτωσή μας ? (κάνω την υπόθεση ότι στην Ελλάδα η συνεργατικότητα δεν πάει καλά γιατί μας διακρίνει μια ροπή προς διακλαδώσεις, εννοιολογικές διακλαδώσεις) δηλαδή να είναι αυτό το χαρακτηριστικό που εμποδίζει τη ανάπτυξη πνευμάτων συνεργασίας ? Φορκάρουμε το κάθε τί όσο γίνεται πιό γρήγορα ? πριν επιτευχθεί η απαραίτητη σύγκλιση της επικοινωνίας.


(*) Βιβλίο open-sources που μου έδωσε ο Καρούνος από NTUA
(**) Paper Coase's Penguin που μου έδωσε ο Σκοπούλης από UOI


ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Ιστολογώ το προβληματισμό μου "περί διαδικτύου", δηλαδή τι είναι, πως εξελίσεται
στα αγγλικά. Με διέπει επίσης
ένα φορκ στο ιδεολόγημα του Valentin Turchin
με αντικείμενο το εξελικτικό λογισμικό.
Έχω θέσει σαν αξόνα, την υπόθεση να μαθαίνουμε από την φύση, όπως και αυτός, κάνοντας ένα fork και εφαρμόζοντας το σκεπτικό του στη περιοχή του διαδικτύου.

No comments: