Tuesday, February 05, 2008

IPv6 on DNS root servers (+διεπαφή με πολιτική)

Ηταν στην λίστα big-internet του IETF γύρω στο 1992-3, αν θυμάμε που πρωτο-άκουσα για το θέμα επόμενο IP. Βέβαια η αρχική μου εμπλοκή με το tcp/ip του PRIMOS στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ το 1990, που δεν ήταν ακριβώς V4, μου είχε δώσει κάποια πληροφόριση για το τι σημαίνει "version" και μια αμυδρή αίσθηση για τη διάσταση της εξέλιξης, ας πούμε tcp/ip στίβα (stack) που δεν έχει DNS εξάρτημα. Η παρακολούθηση της λίστας ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή, το σκεπτικό των γκουρού περί δρομολόγησης, αριθμοδότησης κ.α, το βάθος των προβληματισμών πραγματική όαση τεχνογνωσίας και μάθησης. Τα σύγκρινα με τα σεμινάρεια περί λογισμικού OSI στο Λονδίνο (Technology Appraisals) και η καρδιά μου (δεν λέω μυαλό ... αν και το θέμα bugs του γιγάντιου OSI λογισμικού μου ήταν κατανοητό λόγω θητείας στο functional programming ) έπερνε θέση για το που βρισκόταν η δυναμική των πραγμάτων.

Θυμάμε ένα σημαντικό πρόσωπο τον Paul Francis που ήταν ο αρχιτέκτονας της πρότασης PIP, καθώς και τις άλλες προτάσεις όπως της TUBA και τη πρόταση NIMROD από τον Noel Chiappa που κατά διαβολική σύμπτωση όταν έθεσα το θέμα dot MK στο IETF έδειξε κάποιο αρνητικό ενδιαφέρον (θα ποστάρω για το θέμα διαδίκτυο και το όνομα Μακεδονία μια και μετά την απάντηση από τον J.Postel πήρα το θέμα στον ISO ...) Σε αυτή ακριβώς τη περίπτωση το θέμα δικτύωση και μάλιστα σε ότι αφορά την ονοματοδοσία στο διαδίκτυο έδωσε το δικό μου πρώτο παράδειγμα διεπαφής (δηλ. user interface) με την σφαίρα της πολιτικής

Παρακολούθησα τα περί IPv7 που τελικά έγινε v6 και μάλιστα εντόπισα στοιχεία της νικήτριας επιλογής ανάμεσα στις διαφορετικές προτάσεις, βασισμένος στη λογική του μοντέλου μου (περί automation quantum) δηλαδή της επιλογής που είχε τη πιό αυτοματοποιημένη μετάβαση.

Αργότερα έβαλα το v6 στο πλαίσιο μιας πτυχιακής.

Η πρόσφατη ανακοίνωση για τον k-root server του RIPE (δεν πρόκανα να ποστάρω ακόμα για το θέμα RIPE αν και ήμουν ιδρυτικό μέλος και εθνικός εκπρόσωπος) σηματοδoτεί μια κάποια κινητικότητα για το περιβόητο IP version 6 στο IANA (υπάρχει και εδώ μια μικρή εμπειρία άξια ποσταρίσματος ...) που τόσο αναμένει η κοινότητα αφού κουμπώνει το v6 με το DNS με τη μορφή ΑΑΑΑ records, νέα πράγματα για admins (θα δω τι λέει o blog.postmaster.gr και η παρέα του (*).

To URL του ΙΑΝΑ παραπάνω δείχνει ένα PDF κείμενο αρκετά χρήσιμο για το πως ενσωματώνεται στους root-servers το επίπεδο μεταφοράς (osi layer 4, ietf tcp/udp layer) που προσφέρει το IP v6, το αναμενόμενο νέο Internetworking Protocol. Επίσης στο τέλος έχει μια καλή περιγραφή του DNS (ip v4)


(*) - χρήσιμα ποσταρίσματα και ζωντανές πηγές που ελπίζω να εξελιχτούν σε σε κάτι που θα μοιάζει με ελληνικά rfc-γνώσης (κάποτε είχα σκεφτεί περί ΠΕΣ - Πρόχειρες Ενημερωτικές Σημειώσεις) για ένα πεδίο που το κλασσικό κανάλι εκπαίδευσης αγνοεί η/και ισως υποτιμάει. Να πως θα έχουμε ελληνικό περιεχόμενο, γύρω από αυτή την ιδέα δοκίμασε και το islab και πέτυχε κατά τη γνώμη μου ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.

3 comments:

adamo said...

Την ανακοίνωση τη "σήκωσε" (στα Ελληνικά) στον αέρα ο stsimb. Είμαι βυθισμένος στη μελέτη και την έχασα.

Δεσμεύομαι να γράψω σχετικά με τα AAAA (πόσο αντιαισθητική ονομασία αλήθεια, τα επόμενα τι μήκος θα έχουν;) σε συνδιασμό με τον Tunnelbroker μόλις χαλαρώσω από τη μελέτη.

Yannis Corovesis said...

Θαυμάσια, θα παρακολουθήσω τη συνέχεια, αν κάπου προκύψει μεγαλύτερη συνάθροιση τότε θα έχουμε μια οn-line πηγή για admin θέματα, θα γίνω πιό σαφής με ποστάρισμα που προετοιμάζω.

adamo said...

Και με την ευκαιρία:

NIST Releases a Profile for IPv6 in the U.S. Government for Comment