Στο τρέχον ιστολόγιο "Αριάδνη τι ?" ακολουθώ ένα είδος ιστορικής προσέγγισης, με στοιχεία δηλαδή που φωτίζουν επιλογές και προβληματισμό για θέματα τεχνικά και ερωτήσεις για την τεχνολογία, χρήσιμα για αναγνώστες που θέλουν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο γνώσης περί διαδικτύου.
Κάνω την υπόθεση εργασίας ότι τα στοιχεία που περιέχουν τα διάφορα ποσταρίσματα αποτελούν μια κάποια πηγή απόκτησης γνώσεων. Η μέθοδος επικοινωνίας που ακολουθώ στηρίζεται στην αντανάκλαση της εμπειρίας γεγονότων που έχουν άμεση σχέση με την εξέλιξη του διαδικτύου μια και λίγο-πολύ είχα τη τύχη να συντονιστώ με κάποια από αυτά.
Η εμπειρία μου συνοδεύεται και από μια γνωσιακή πορεία που σταδιακά κατασκευάζει μια εικόνα που αντιστοιχεί στο διαδίκτυο. Θεωρώ μια τέτοια προσέγγιση χρήσιμη στη διδακτική του φαινομένου (δηλ. ανάπτυξη διαδικτύου) μια και δεν έχω βρει μέχρι σήμερα συντομότερο δρόμο απόκτησης γνώσης. Ελπίζω στην ευρύτερη "διάδοση" και "αντιγραφή" αυτής της πρακτικής σαν μορφή επικοινωνίας γνώσης γιατί δεν βλέπω άλλο τρόπο συμμετοχής στην καινοτομία που συντελείται.
Μέσα από το δικό μου ψάξιμο συναντώ παρόμοιους προβληματισμούς, μερικοί αρκετά πιο προωθημένοι. Δίνω την ονομασία Αδελφά Πνεύματα (*) σαν ένα πρώτο μαρκάρισμα (label) των πηγών αυτών που αποτελούν ένα βασικό άξονα του προσανατολισμού μου. Στο ιστολόγιο με μορφή βιογραφικού παραθέτω μια λίστα με ονόματα. Να σημειώσω ότι η μέθοδος που αναφαίρω, τα "αδελφά πνεύματα" κλπ προέκυψαν πριν εμφανιστεί το φαινόμενο του μπλογκιν.
Σε προηγούμενο ποστάρισμα σχετικά με το ΕΔΕΤ 3 (κάνω παρατηρήσεις για την έλλειψη αναφοράς στο ΑΡΙΑΔΝΗ), υπογράμμισα τη σημασία της αναφοράς σε ιστορικά γεγονότα. Αποτελούν μαθησιακό περιεχόμενο και βοηθούν την ανάπτυξη ενός πνεύματος συνεργασίας που δεν πλεονάζει στα μέρη μας.
Σήμερα διαβάζω τον διάλογο που έγινε σχετικά με τις ρίζες του ARPANET (το δίκτυο στις ΗΠΑ που έχει χαρακτηριστεί ως η μητέρα όλων των δικτύων), γεγονός που δείχνει τη
σημασία της παρατήρησης που κάνω για τη σημασία των αναδρομών σαν στοιχεία γνώσης.
Έβαλα τα μηνύματα (δες ποστάρισμα Αδελφά Πνεύματα για την αρχή του διαδικτύου) σε ένα δυναμικό wiki με το όνομα JotSpot (beta χρήστης από το 2006), πρόσφατα αγοράστηκε από τη google, δεν πρόκανα να πάρω καμμιά μετοχούλα ... θα είναι το επόμενο google office βήμα σύμφωνα με τους επισήμους της εταιρείας.
Ψάχνω τα διάφορα wiki γιατί με απασχολεί το θέμα επικοινωνία γνώσης, π.χ το TWIKI είναι μια δυνατή εξέλιξη. Ετοιμάζω σχετικό ποστάρισμα, ήδη απόκτησα συνομιλητή στο θέμα τον bill που βρήκε την ιδέα και το εργαλείο tiddly-wiki άξια εφαρμογής στο Δημόκριτο.
Ξεχωρίζω τον Peter Salus που φαίνεται να έχει τον τίτλο του Ιστορικού του Διαδικτύου.
Είχα βρει παλαιότερα και τους Hauben που έστειλαν μήνυμα στη λίστα IP του παλαίμαχου Farber σχετικά με τη σημασία των ιστορικών γεγονότων.
Τον Φάρμπερ τον συνάντησα στο καλοκαίρι στην Αθήνα, έκανε ομιλία σχετικά με Ευρυζωνικότητα σε φοιτητές του εργαστηρίου ελεύθ. σπουδών ΑΙΤ. Εκανα ερωτήσεις σχετικά με το φαινόμενο ΕΛΛΑΚ αλλά δεν φάνηκε να ΄πολυ-νοιάζεται για το φαινόμενο, θεώρησε αρνητικό ότι χάθηκαν λεφτά από τον εμπορικό GCC compiler (δεν είχα χρόνο να αναφέρω τις επιδόσεις του GNU GCC ...)
Συνιστώ ανεπιφύλακτα τη παρακολούθηση των πληροφοριών από τη λίστα του Φαρμπερ καθώς επίσης
και των ονομάτων που αναφέρω στο CVlike ιστολόγιο μου.
Tέλος να και ένας διάλογος μεταξύ ενός αγνώστου και ενός γκουρού σχετικά με το θέμα "LAN" και πως ένα τέτοιο προϊόν από την Datapoint παραλίγο να ονομαστεί "INTERNET".
Δοκιμάστε και ένα εργαλειάκι σχετικό με διαχείριση πληροφορίας από λίστες (διαλογικής πληροφορίας από ηλεκτρονικό ταχυδρομείο)
(*) μια παρόμοια ονομασία που έδινα ήταν visionaries/οραματιστές για δημιουργούς κλειδιά που ανακάλυπτα
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment