Η μελέτη και ο πειραματισμός με την ασφάλεια (ανασφάλεια ειπώθηκε σε παλιότερο ποστάρισμα) με έφεραν κοντά και στο θέμα "cyberwarfare" που γρήγορα μεταφράζω σαν κυβερνο-πολεμική. Μερικά στοιχεία περί ηλεκτρονικού πολέμου έμαθα τη περίοδο της στρατιωτικής θητείας. Πρόσφατα διάβασα ένα βιβλίο της D. Denning αρκετά περιγραφικό με διαφορες περιπτώσεις κυβερνο-πολέμου. Τρέχοντας το greek honeynet project είδα από κοντά εχθρικά πακέτα ενίοτε και στοχοθετημένα για συγκεκριμένη εισβολή. Μόλις βρεθεί ευκαιρία θα κάνω μια πιο λεπτομερή περιγραφή. Υπάρχουν διαθέσιμες μερικές πτυχιακές σχετικές με ασφάλεια από φοιτητές που ενδιαφέρθηκαν για το δίκτυο Αριάδνη.
Το ακόλουθο άρθρο από τους "ανθρώπους-με-ενδιαφέρον" του παλαίμαχου Φάρμπερ συνδέει το μεγάλο τοίχο του Πεκίνου με τον χαρακτηριστικό τίτλο "ο εχθρός επί των τοιχών", κάνει αλληγορία με την αντίστοιχη συσκευή προστασίας "firewall". Θα παρακολουθήσω τον προβληματισμό του ...
γιατί είναι γνωστό πόσο εύκολα παραβιάζονται οι υπολογιστές στο κινεζικό διαδίκτυο και γίνονται έρμαια κακόβουλων δικτύων οπότε η φράση 'επίθεση από κίνα' ΔΕΝ αληθεύει επακριβώς.
Ενα άλλο σχετικό άρθρο στο ΤΙΜΕ για την επιχείριση "titan rain" αναφέρει τη διαφορά μεταξύ Κίνας που κατά τα λεγόμενα ενθαρρύνονται οι κρακεράδες και ΗΠΑ που βρίσκονται αντιμέτωποι με αυστηρή νομοθεσία που οδηγεί ακόμα και σε απόλυση απο την εργασία τους.
Τέλος, το άρθρο του IEEE αναφέρεται για εισβολή με στόχο την ελληνική κυβέρνηση. Η ανάλυση της υπόθεσης ευτυχώς έγινε από δικούς μας ανθρώπους (οπότε κάπως σώζεται η σημαία νομίζω) και βέβαια ότι υπάρχει η σχέση των αναλυτών με τα γεγονότα και δραστηριότητες του "Αριάδνη Τι ?" το κάνει διπλά άξιο αναφοράς εδώ.
Thursday, December 27, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
"Πρόσφατα διάβασα ένα βιβλίο της D. Denning αρκετά περιγραφικό με διαφορες περιπτώσεις κυβερνοπολέμου."
Ποιο;
Information Warfare and Security
Addison Wesley 1999
Μπορείς να το έχεις αν το χρειαστείς, είναι ευκολοδιάβαστο (δεν έχει κώδικα ....)
Post a Comment