Friday, December 21, 2007

Εγκαίνια ΕΔΕΤ 3 και χαμένο BCP παράδειγμα

Πήρα πρόσκληση να πάω στην παρουσίαση του ΕΔΕΤ 3 που έγινε στο Πλανητάριο (Ιδρυμα Ευγενίδου) με αφορμή τα 10 χρόνια της ΕΔΕΤ Α.Ε. (1998 -2008)

Πάλι όπως και στα 10 χρόνια του δικτύου ΕΔΕΤ (1996 - 2006) ξεχάστηκαν τα προηγούμενα 10 χρόνια του ΕΔΕΤ ν.0 δηλαδή του ΑΡΙΑΔΝΗ παρόλο που το έθεσα σε κάποιες λίστες του ΕΔΕΤ (2007, η ημερομηνία έχει σημασία ...).

Στα διάφορα ΕΔΕΤ της Ευρώπης (Αγγλία, Ολλανδία, Σκαδιναβικές χώρες, Σλοβενία) μια γρήγορη ματιά στα ονόματα των στελεχών δείχνει αμέσως πως η λογική της συνέχειας τηρείται. Αντίθετα στο ελληνικό μας περιβάλλον δείχνει ότι από το αρχικό σχήμα τηςδεκαετίας 1984 - 1994 στο συνεχιζόμενο σήμερα έργο κάτι δεν αναφέρεται.

Τι να πω για την έλλειψη αναφοράς στο κ. Νίκο Μαλαγαρδή, ιδρυτή του ΕΔΕΤ v.0 σαν κρατική πολιτική, σαν προώθηση της ιδέας στα πανεπιστήμια, σαν ιδρυτή της δραστηριότητας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, σαν συμμετοχή στο διεθνές γίγνεσθαι, σαν πρακτική "ανθρωπο-δικτύων", σαν σύνδεση με κέντρα αριστείας π.χ INRIA, σαν απόκτηση τεχνολογίας για πειραματισμό (είχα τη τύχη να συνεργάζομαι μαζί του on-line με το MINITEL το 1986 ! που έφερε στη βαλίστα του), σαν συγγραφή προτάσεων π.χ εθνικό δίκτυο ερευνας, εθνικό κέντρο τεκμηρίωσης κ.α.

Ο λόγος που κάνω αναφορά εδώ είναι ο ίδιος που έθεσα και στη λίστα του ΕΔΕΤ χωρίς να πάρω απάντηση (αν και κάποιος φίλος όντως ενδιαφέρθηκε σε προσωπική βάση βέβαια), γιατί δεν γίνεται αναφορά στην ιστορική εξέλιξη του έργου ?, δηλαδή όταν το ΕΔΕΤ 1 αποτελείτο από ένα router και μια γραμμή στην Ευρώπη και οι 60-80 router των πανεπιστημίων έτρεχαν από το ARIADNE-T (δες σχήμα του 1993) τη περίοδο 1995-96-97-98 που το σχήμα είχε όνομα ΕΔΕΤ ήταν εκτός συστήματος "ΑΡΙΑΔΝΗ" ? Προφανώς όχι.

Η μη αναφορά στο ΑΡΙΑΔΝΗ λοιπόν δεν στέκει επιστημονικά-τεχνικά ούτε και οργανωτικά.

Τι να πω, ακόμη και σήμερα πανεπιστήμια κάνουν χρήση του address space του ΑΡΙΑΔΝΗ, να μη αναφέρω τα στελέχη που δημιούργησε η ΑΡΙΑΔΝΗ ούτε τη τεχνογνωσία που έστειλε στο ΕΔΕΤ και στα εργαστήρια που το στηρίζουν, δεν μετράνε τέτοια στοιχεία για αναφορά ?

Πιό πρόβλημα εντοπίζω ?

Δεν είναι άλλο από αυτό που εντοπίζουν επώνυμοι που ακτινογραφούν το ελληνικό μας περιβάλλον: δεν υπάρχει ουσιαστική συνεργασία στο ελληνικό τοπίο (δες πρόσφατη δήλωση Νεγρεπόντε). Η εποχή της Πληροφορίας και του διαδικτύου είναι εξ'ορισμού εποχή μεγαλύτερης επικοινωνίας, κατά συνέπεια και συνεργασίας. Οι ανοικτές λογικές (δες ελεύθερο λογισμικό) μετασχηματίζουν το κοινωνικό (δες social software), το οικονομικό πεδίο (δες amazon και google) καθώς και το γενικότερο επίπεδο της κουλτούρας (δες ενημέρωση και wikipedia). Tι νόημα είχε το world-wide-web χωρίς την επιθυμία των επιστημόνων να συνεργαστούν και να επικοινωνήσουν.

Χρειαζόμαστε αναφορές (κάτι σαν best practices case) που να μας ενθαρύνουν. [Αρα, νενικηκάς με Μαρία Δήμου του CERN, έπεσα έξω στα περί συνεργασίας, το 1986]

Να λοιπόν το θέμα που θέτω:

Το ΕΔΕΤ αποτελεί de facto μια περίπτωση συνεργασίας (σε μεγάλη σχετικά κλίμακα) που η ψηφιακή φύση επέβαλε στους συμμετέχοντες αλλά όμως επισήμως αγνοείται σαν τέτοια,
γιατί η πολιτική του κινείται σε κλειστό κανάλι με τους διάφορους παράγοντες να χάνουν το δάσος.

Γνωρίζω ότι στο παρελθόν, το εγχείρημα "Αριάδνη" ενόχλησε τα κέντρα (μερικοί ακαδημαϊκοί) που δεν είχαν πάρει είδηση τα συντελούμενα (δηλ. δίκτυα, ανοικτά πρότυπα κλπ) και θέλουν να σβήσουν αυτή την μνημόνευση. Γιατί θέλουν ίσως να πουλήσουν στην κυβέρνηση μια κάποια μοναδικότητα και αποκλειστικότητα, δεν μπορεί οι κ.καθηγητές να μην έπαιξαν το διαδίκτυο στα δάκτυλα ? Και όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική, στη καλύτερη περίπτωση υπήρξαν 1-2 ιδρύματα σαν απλοί χρήστες όμως όχι σαν developers.

Οι συνέπειες βέβαια είναι σημαντικές. Η πιό σημαντική είναι αυτό που δήλωσε ο κ. Μιχάλης Μπλέτσας (media-lab-mit, olpc) ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βρει τον δικό της δρόμο στην Κοινωνία της Πληροφορίας, τις δικές της εφαρμογές. Δεν βλέπω κάτι να κινείται σοβαρά, εσείς ?

Το ΕΔΕΤ θα έπρεπε να προβάλει τη συνεργατικότητα 1984 - 2008 σαν το κύριο επίτευγμα όχι μόνο τα 10 giga και το videoconference με Καναδά. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να υπάρχουν αναφορές του στυλ "τι έκανα για το τάδε θέμα", "τι προβλήματα έλυσα, τι δυσκολίες αντιμετώπισα" γιατί αποτελούν στοιχεία γνώσης και σίγουρα βοηθούν τους νεώτερους σκαπανείς να χτίσουν. Η μετάδοση της εμπειρίας στό τομέα αυτό είναι μεγάλο θέμα γιατί δεν υπάρχει έτοιμο περιεχόμενο μάθησης.

Τι να πω και για τη ΓΓΕΤ που μετά κόπου πίστηκε να βάλω το όνομα του αρμοδίου στελέχους (κ. Σ.Χρυσάφη) στη πρώτη μπροσούρα του ΑΡΙΑΔΝΗ το 1990, για να προσδόσω τη "κρατική διάσταση" του έργου. Ακόμη και τα στελέχη του αναδόχου φορέα 'ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ' είχαν αντίρηση για την συγκεκριμένη αναφορά γιατί το ήθελαν ως αποκλειστικό έργο του ερευνητικού κέντρου όχι κάτι που το μοιράζονται με άλλους φορείς.

Τέλος, τι να πω για κάποιες αναφορές από άσχετους δημοσιογράφους με άρθρα του στυλ "να ο κύριος ιντερνετ" όπου ο αναφερόμενος ούτε modem έστησε, ούτε email κωδικό απόκτησε με δικό του χάκεμα, ούτε RIPE συμμετοχή είχε, ούτε IOS διαμόρφωσε πρωτογενώς, ούτε ΕΒΟΝΕ έπαιξε, ούτε AUTONOMOUS SYSTEM δήλωσε, ούτε EGP/BGP2/4 debugging έκανε και μόνο 2-3 εντολές SH στο UNIX άρθρωσε (δανεικές κι'αυτές βέβαια, αλλά στη χώρα του μεγάλου Τσαρούχη ότι θέλεις δηλώνεις και φυσικά ο εξίσου άσχετος δημοσιογράφος αναμεταδίνει χωρίς στοιχειώδη διασταύρωση).

Αν υπάρχει αμφιβολία κάντε ένα τεστ ρωτώντας: τι σημαίνει exponential backoff algorithm και γιατί αποτελεί το σκελετό που συγκρατεί το διαδίκτυο..


Τώρα βέβαια είμαι θυμωμένος που ομάδα καθηγητών από το γνωστό τόπο του εγκλήματος, η οποία αξιολόγησε το έργο μου ως μη ερευνητικό, ότι δεν έφερα νέα γνώση, ότι ο σχεδιασμός της ΟΤΕ-ΝΕΤ δεν έχει σχέση με την συμμετοχή στην ανάπτυξη της τεχνολογίας δρομολόγησης και εν πασι περιπτώσι αυτά τα πράγματα δεν είναι R&D αλλά μόνο D. Το γεγονος ότι οι ίδιοι οι αξιολογητές όχι σε D αλλά σε κάνενα τομέα του διαδικτύου δεν πρόσφεραν κάτι, πάει περίπατο. Καλά το ΕΔΕΤ 0,1,2,3 με κοντύλια έρευνας δεν κινείται ? αυτός που υλοποιεί έργο με τα κονδύλια, μόνο μπρίκια κολλάει ?

Ομως η δημιουργία ενός wifi hotspot στο Σύνταγμα το 2007 αξίζει σαν επίτευγμα ερευνητικού εργαστηρίου ??!! που καθοδηγεί είς των αξιολογητών, ο οποίος αξιολόγησε αρνητικά το έργο μου αλλά για το δικό του εργαστήριο, δηλώνει με περιφάνεια:


Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας και υλοποιήθηκε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων-CSLAB). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στη σελίδα με τους συντελεστές του έργου


στη περίπτωση της δικής μου δουλειάς, δηλαδή να μετασχηματίσω το ελληνικό ΕΔΕΤ v.0 από COSINE σε INTERNET μέσα από πειραματισμό και ερευνητική χρηματοδότηση 2 ετών (1992-1994) δεν αξίζει αναφοράς σε ερευνητικό πλαίσιο, κι ας πήρε εύσημα από την DGXIII που έστειλε τα κονδύλια έρευνας ! Ο κ. καθηγητής έχει άλλα κριτήρια (*).

Αυτό είναι ένα παράδειγμα που εξηγεί κατ'εμέ γιατί είναι δύσκολη η συνεργασία, είναι
το ψυχολογικό εμπόδιο να αναγνωρίσης τη δουλειά του άλλου γιατί θεωρείς ότι η δικιά
σου είναι το μέτρο σύγκρισης που πρέπει να επιβιώσει κι ας μετράει ελάχιστα, οπότε μειώνοντας σε μηδενικό τη δουλειά των άλλων η επιτυχία είναι εγγυημένη.

Η συνεργασία απαιτεί αναγνώριση κάθε προσπάθειας, οι αναφορές για προηγούμενα βοηθάνε το πνεύμα της συνεργασίας που είναι σε τελευταία ανάλυση το βασικό στοιχείο των υποδομών τύπου ΕΔΕΤ που χτίζονται.

Να τι λέει περί συνεργασίας και ένα αδελφό πνεύμα ο Howard Rheingold



(*) Δυστυχώς η αντίφαση δεν αφορά μόνο το πανεπιστήμιο και κάποιους καθηγητές αλλά και ερευνητές μέσα στον ίδιο το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ, με παρόμοια συμπεριφορά και νοοτροπία μηδενισμού του έργου ανάπτυξης του ιντερνετ στην Ελλάδα (για το τμήμα που με αφορά αναφέρομαι μόνο). Τι να πει κανείς για την αντίφαση να προβάλεται η δημιουργία των ΑΡΙΑΔΝΗ, ΟΤΕΝΕΤ σαν επίτευγμα του Ερευνητικού Κέντρου αλλά επίσημα να καταγράφεται στην αντίστοιχη αξιολόγηση ότι το έργο δεν ήταν αποτέλεσμα έρευνας.

(+) εις πανεπιστημιακός αξιολογητής μου κάρφωσε την ερώτηση τι σχέση μπορεί να έχει η δημιουργία του παρόχου υπηρεσιών διαδικτύου ΟΤΕΝΕΤ με έρευνα και γνώσεις. Δήλωσα περί συμμετοχής στις ομάδες εργασίας των EBONE και RIPE που τροποποίησαν τη τεχνολογία δρομολόγησης BGP2 σε BGP4 ώστε να γίνει εφικτή η υλοποίηση δικτύων backbone να εφαρμοστεί η απαίτηση για policy-routing κλπ κλπ. Αυτή τη γνώση που απόκτησα μετέφερα στο σχεδιασμό για το ΟΤΕΝΕΤ, καθοδήγησα φοιτητικές πτυχιακές κλπ. ήταν η απάντηση που έδωσα αλλά δεν έγινε αποδεκτό. Εμένα μου αρκεί πάντως που οι ειδικοί των ομάδων έγιναν στελέχη της CISCO, μάλιστα ο ένας είναι αντι-πρόεδρος.

No comments: