Monday, July 09, 2007

Η αξία της Θεωρίας




"we do not believe in Kings and votings, we believe in rough consensus and running code" έχει πει ένας θεωρητικός για το διαδικτύο, είναι ο David Clark της ομάδας CLARK,REED,SALTZER που σχεδίασαν την "end to end" αρχικτονική συστήματος ως βάση του διαδικτύου (*).

Αυτή ήταν η πρώτη μου συνάντηση με θέματα "θεωρίας" για το διαδίκτυο, αν εξαιρεθούν τα περί επιπέδων OSI και τα περί Μεταγωγής Πακέτου - Packet Switching.

Εχοντας μυηθεί στην Επιστήμη Υπολογιστών (Μηχανική Υπολογιστών) του Essex (Tony Brooker, Ian MacCallum, Andrew Lister, Jim Brady, Pat Hayes, Richard Bornat ..) και στην συνέχεια στην Υπολογιστική Θεωρία του St.Andrews (Computational Science) με τον David Turner στο διδακτορικό με θέμα την SASL - St.Andrews Static Language (Functional Programming) δηλαδή έχοντας δεχτεί μεγάλη επίδραση στο θέμα "βασικές αρχές υπολογιστών" δεν θα μπορούσα να μη συνδέσω το νέο αντικείμενο "διαδίκτυο" με μια θεωρητική σκοπιά παράλληλα με την πρακτική της ανάπτυξής του.

Μια πρόσφατη δημοσίευση του D.Turner σε συνέδριο για τα 70 χρόνια από την θέση του Church (πατέρα του υπολογισμού μαζί με τον Turing) αναφέρει ότι η αξία της θεωρίας υπολογισμού - Lambda Calculus βρίσκεται στο ότι βοήθησε να στερεωθεί μια κοινή βάση εννοιών διαφορετικά θα είχαμε Intel-υπολογισμό έναντι του Motorola-υπολογισμού και Java-αποτέλεσμα έναντι C-αποτέλασμα στα προγράμματα [link found by adamo].

Σίγουρα η θεωρήση των ανθρώπων του ARPA (Advanced Research Projects Agency) και αργότερα του NSF (National Science Foundation) βοήθησε να αποφύγουμε σήμερα να έχουμε πολλαπλούς τύπους δικτύωσης (Internetting) όπως DECNET-επικοινωνία έναντι IBM-SNA-επικοινωνία.

Η αναζήτηση στοιχείων θεωρίας για το δίκτυο αποτέλεσε για μένα σταθερή αξία.

Μια πρόσφατη θεώρηση για το δίκτυο, επαναδιατύπωση της δόγματος Clark είναι τα περί "the rise of the stupid network" από τον David Isenberg, πρώην στέλεχος της ΑΤ&Τ, που έχασε την θέση του αν και προέβλεψε την πτώση της ΑΤ&Τ. Μαχόμενος για την υπέρβαση της νοοτροπίας "our net" που έχουν οι οργανισμοί Τελεκομ. Η μινιμαλιστική φύση (δηλ. stupid) της υποδομής τροφοδοτεί την Καινοτομία αλλά έρχεται σε αντίθεση με το βασικό επιχειρηματικό μοντέλο των Τελεκομ που προϋποθέτει την ιδιοκτησία της υποδομής και διάθεση του προϊόντος ως σπάνιος πόρος (με το σταγονόμετρο η παροχή του).

Θεωρητικές αναφορές βρίσκουμε και στον Cook με το ηλεκτρονικό του περιοδικό "The report on the IP protocol" που ασχολειται με γενικεύσεις για την φύση του δικτύου και εξετάζει τις νέες τάσεις και προοπτικές.

Ξεκίνησα αυτή την προοπτική (δηλαδή την αναζήτηση στοιχείων θεωρίας) αρκετά χρόνια πριν εμφανιστεί το "ραντάρ" του O'REILLY με τα ad-hoc συνέδρια Emerging Technologies Conference.

Αργότερα συνάντησα και το "Seventh Heaven Column" του Rohit Khare στο περιοδικό Internet Computing.

Και στο λεγόμενο "παγκόσμιο ιστό (software)" ο Tim Berners-Lee αναφέρει την ανάγκη προώθησης του Web Science, μια θεώρηση του WWW και της εξέλιξής του σε Semantic Web.








Κάπως έτσι έφτασα σε μια προσωπική θεώρηση, την ονομάζω "συστηματική διαδικτύου" - Internet Systematics και στόχο έχει να αρθρώσει μια μορφή γενίκευσης με σκοπό την ανάδειξη του διαδικτύου σε νέο υπολογιστικό (και επικοινωνιακό) παράδειγμα. Αυτό το έκανα σχεδόν τυχαία η μάλλον από την ανάγκη να καταλάβω στο πλαίσιο της εργασίας μου τι ήταν το "τέρας" μια και δεν είχα σημείο αναφοράς από την άλλη η δύναμη "του ζαχαρωμένου λάμδα-υπολογισμού" από τον Τερνερ, δηλ. της θεωρίας μου έδεινε μεγάλη αυτοπεπίθηση. Ήθελα να κατανοήσω τα δικτυακά όπως γίνεται και με τις γλώσσες προγραμματισμού, μεταφραστές, ερμηνευτές κλπ. Το τυχαίο ήταν ότι συνέπεσε με την στροφή μου στον "μετα-υπολογισμό" του Turchin μια και ο κόσμος με PC γέμιζε και όχι με μηχανές LISP που προέβλεπε η περιοχή έρευνας που είχα δουλέψει. ¨Αρα τα νέα εργαλεία που έγγραφα στην εγκυκλoπαίδεια πληροφορικής ποιά ήταν ; (μήπως το Νet ;). Αυτά όλα παράλληλα με τον πρακτικό στόχο να κατασκευαστεί η δικτυακή υποδομή της χώρας. Να προσθέσω την πρόκληση από τον Γ.Βενέρη του ΕΜΠ "Γιάννη πρέπει να γίνεις γάτος για τα δικτυακά θέματα" σαν πρόβλημα το 1986.

Στο meta-artificial.blogspot.com ποστάρω το σκεπτικό μου και τα διάφορα βήματα που έκανα σχετικά μια μια "θεωρία" διαδικτύου που ονόμασα "Internet Systematics" γιατί οι βασικές έννοιες είναι: η σχέση "συστημα/υποσύστημα" και η εξελικτική τους λογική καθώς αναλύουμε το φαινόμενο του διαδικτύου.

Μια τέτοια θεώρηση - internet systematics θα μπορούσε να εκπαιδεύει με ταχύτητα για την φύση του διαδικτύου και την προοπτική για καινοτομία. Η αξία για μένα είναι ότι με βοήθησε να αντιληφτώ την σημασία του διαδικτύου, αν και βρισκόμουνα πολύ μακριά με τις διαδικασίες της καινοτομίας. Επίσης, αποτέλεσε ένα μηχανισμό "γέφυρας" για να εμπλακώ στις διαδικασίες καινοτομίας του διαδικτύου μέσω μιας "ολιστικής" αντίληψης των πραγμάτων και αναζήτηση της λογικής των εσωτερικών μηχανισμών και της εξέλιξης τους.

Αυτή η θεώρηση του διαδικτύου, ακόμα και στα πρώϊμα στάδια της (την εποχή του '95) με βοήθησε στο να επιλέξω τους κατάλληλους άξονες δραστηριότητας όπως:

--την καινοτομία στη δρομολόγηση και την εμπλοκή σε οργανισμούς όπως το RIPE και το ΕΒΟΝΕ (αρχές '90)
--την δημιουργική παρακολούθηση της εξέλιξης MIME (φτιάχοντας το πρώτο εργαλείο για τα ελληνικά και πολυμέσα, 1993)
--να αντιληφθώ έγκαιρα την προοπτική του WWW έναντι του Gopher (1990)
--να προσανατολιστώ σε μεγάλα έργα όπως CHEOPS - satellite broadband internet (1992)
--να εκτιμήσω την σπουδαιότητα του TAG-SWITCHING (1996,εξελίχτηκε σε MPLS)και
--πρόσφατα (2001) να εντοπίσω την σημασία της Ααφάλειας στο διαδίκτυο (από την σκοπιά της κατανόησης των επιθέσεων)

Σε συντομία θα έλεγα ότι η θεωρία Turner-Turchin με βοήθησε να "δω" την εξέλιξη του Διαδικτύου σαν κυριάρχο στοιχείο και ετσι προσανατολίστικα στη κατασκευαστική του φαινομένου, ξεπερνόντας (όχι χωρίς απώλειες :-) ) το στάδιο της χρηστικής εμπειρίας.

"Τι θέλουν το e-mail στο πανεπιστήμιο" είπε η Mαρία από το CERN "αυτοί δεν μιλάνε στο τηλέφωνο μεταξύ τους" ... "καλά εσύ με ποιόν είσαι ?" είπαν οι Steve Kille Jim Cragie του JANET στηρίζοντας τον ενθουσιασμό μου να πω πόσο θετικοί είμαστε στην ελλάδα

γιατί το παιχνίδι ήταν εθνικοί εκπρόσωποι από τις χώρες και απορούσε, αγνοούσε βέβαια την ουσία της παρατήρησης της ελληνίδας. Βέβαια ούτε και 'γω έκανα χρήση του e-mail τότε, απόδειξη ότι μερικές φορές ασυνέστητα δεν απαντάω άμεσα ακόμη και σήμερα.




(*) όμως κάποια αντίφαση υπάρχει γιατί η δημοσίευση έγινε περί το 1982 δηλ. αρκετά χρόνια μετά τον σχεδιασμό και ανάπτυξη των βασικών εξαρτημάτων π.χ. το TCPIP δέκα χρόνια πριν άρα πολλά λέγονται για το Ιντερνετ και τις σχεδιαστικές αρχές του αλλά
δεν επιβεβαιώνονται και μόνο από άγνοια αναπαράγονται γιατί διακαιώνουν μια κάποια
πολιτική.