Στα προηγούμενα ποσταρίσματα αναφέρω την πορεία συγκρότησης μιας εικόνας για το διαδίκτυο σαν την εικόνα για το δίκτυο που μας δίνει το μοντέλο OSI που περιγράφει τις επικοινωνίες (δίκτυα υπολογιστών) βασισμένο στην έννοια "επίπεδο η στρώμμα" και στην έννοια "διασύνδεση" ανάμεσα σε τέτοιες οντότητες.
Αυτό το νέο μοντέλο, που επιχειρώ να συνθέσω, στηρίζεται στην έννοια "κβάντο αυτοματισμού". Όπως κάθε δικτυακή υπηρεσία η εφαρμογή αλλά και γενικότερα κάθε δικτυακή έννοια π.χ Ασύρματη Σύνδεση, Μεταγωγή, Ηλεκτρονικό μήνυμα, Ροή Βίντεο, HTML, Κινέζικοι χαρακτήρες κ.α βρίσκει νόημα από τις έννοιες του μοντέλου OSI στο δικό μου μοντέλο κάθε αλλαγή τεχνολογίας, κάθε νέο βήμα στην πορεία ανάπτυξης του δικτύου ανάγεται σε ένα διακριτό σημείο που ονομάζω "κβάντο αυτοματισμού" (λόγω του αποτελέσματος που επιφέρει. Η πορεία του δικτύου συνολικά ανακατασκευάζεται εντός του μοντέλου από μια σταδιακή συσσώρευση από τέτοια "κβάντα αυτοματισμού". Όπως οι παλεοντολόγοι εξετάζουν τα διάφορα στρώμματα υπεδάφους, όπως οι βιολόγοι εξετάζουν τις εξελικτικές επιστρώσεις της Φύσης πάνω στους οργανισμούς με σκοπό τη συγκρότηση μιας συνολικής εικόνας.
Η αρχή στην συγκρότηση του μοντέλου έγινε θένοντας το πρωτογενές ερώτημα "τι είναι DNS - Domain Name System ;" πως δηλαδή αποκτά το διαδίκτυο υπο-σύστημα Ονοματοδοσίας για τις οντότητες που ενσωματώνει. Η εμφάνιση του DNS κέντρισε το ενδιαφέρον ξεχωριστών επιστημόνων όπως ο Rohit Khare, o Nathaniel Borenstein κ.α. Το σύστημα σχεδίασε ο Paul Mockapetris με την καθοδήγηση του Jon Postel (δες ποστάρισμα για .ΜΚ και τη επαφή που έκανα με τον Τσάρο των πρωτοκόλλων).
Τα γεγονότα που σχετίζονται με την τεράστια εμπορικότητα αυτού του "επιπέδου" με τον χαρακτηρισμό "Domain Name Wars" υπογραμμίζουν την σημασία του. Ακόμη και ο ΟΗΕ ασχολείται με το κοντρόλ του αυτού του διαδικτυακού (υπο)συστήματος.
Ο MTR (Marshall Rose), ξεχωριστός developer της internet τεχνολογίας SNMP, ISODE, συγγραφέας των πρώτων βιβλίων που βρήκα για το δίκτυο (και osi) αναφέρει την σημασία της χειροκίνητης Ονοματοδοσίας με την φράση
"....in the time honoured tradition of the Hosts.txt...."
μια αναγνώριση του μετασχηματισμού που επέφερε το DNS στο διαδίκτυο.
Περί αυτοματισμού αναφέρει και ένας πατέρας του διαδικτύου ο Paul Baran σαν την έμπνευση που οδήγησε στο πρώτο σχέδιο για το δίκτυο.
Ερμήνευσα την εμφάνιση του DNS σαν βήμα σταθμό στην εξέλιξη της οντότητας "δίκτυο",
ισοδύμαμο με τις συμβολικές γλώσσες προγραμματισμού (symbol processing vs numerical processing) που υπερκέρασαν τις δυνατότητες των γλωσσών μηχανής (machine code). Είχα τη μεγάλη τύχη να έχω δάσκαλο τον Τony Brooker δημιουργό του εργαλείου "atlas autocode" (compiler-compiler). Μια ονομασία που υπογραμμίζει τη σημασία του "αυτοματισμού" που εισάγει το εργαλείο σε ότι αφορά τη χρήση της μηχανής (atlas). Εισαγωγή στο θέμα "Αutomatic programming" δήλωναν τα πρώτα πανεπιστημιακά μαθήματα το 1960. Ισως αυτό επιρρέασε το σκεπτικό μου χωρίς να το σκέφτομαι ιδιαίτερα αλλά σίγουρα η πιο σχετική έννοια με το "κβάντο αυτοματισμού" ήταν ο διακριτός αυτοματισμός μιας εντολής μηχανής Combinator Machine που γνώρισα αρκετά καλά από κοντά με την βοήθεια του δημιουργού της David Turner και καθοδηγητή του διδακτορικού μου.
Η προηγούμενη φάση, εποχή 1983, στο διαδίκτυο λειτουργεί ένα χειροκίνητο σύστημα ονοματοδοσίας. Κατεβάζουμε (ftp) το αρχείο (HOSTS.TXT) από NIC.DDN.MIL με τους πίνακες που περιέχουν εγγραφές όπως:
143.233.1.1 -> isosun.ariadne-t.gr
και στέλνουμε ταχυδρομείο στην επιθυμητή διεύθυνση όπως προκύπτει από την αποκωδικοποίηση της αριθμητικής τιμής. Σαφώς ένα τέτοιο σύστημα δεν επιδέχεται μεγάλη κλιμάκωση (internet scale). Το σύστημα DNS προσέφερε στο δίκτυο μια δόση αυτοματισμού σε ότι αφορά την ονοματοδοσία. Αργότερα ονόμασα αυτό το βήμα "κβάντο αυτοματισμού" μια και εντόπισα μια σειρά από παρόμοια τέτοια βήματα στην πορεία εξέλιξης του δικτύου.
Το υπόβαθρο του προβληματισμού μου σχετικά με την παρατήρηση της εξέλισης του δικτύου και πιθανής ερμηνείας το παρουσίασα στη δι-ημερίδα το 1999 Πληροφορικής και Επιχειρησιακής Ερευνας οργανωμένη από το Τμήμα Ερευνας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment